вівторок, 24 березня 2020 р.

24 березня - Всесвітній день боротьби проти туберкульозу


Всесвітній день боротьби проти туберкульозу встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров'я, який відзначається щороку в ознаменування того, що цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну бацилу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

В даний час одна третина світового населення інфікована туберкульозом. Організації і країни, що борються проти туберкульозу, проводить цей День з метою привернення уваги до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики та лікування.

Основні факти


  • Туберкульоз (ТБ) є однією з десяти провідних причин смерті в світі.
  • У 2015 році на туберкульоз захворіли 10,4 мільйона осіб, і 1,8 мільйона хворих (в тому числі 0,4 мільйона хворих з ВІЛ/СНІД) померли від цієї хвороби.
  • Понад 95% випадків смерті від туберкульозу відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.
  • 60% загального числа випадків хвороби доводиться на шість країн, серед яких перше місце займає Індія, а за нею йдуть Індонезія, Китай, Нігерія, Пакистан і Південна Африка.
  • За оцінками, в 2015 році 1 мільйон дітей захворіли на туберкульоз; 170 тис. дітей померли від нього (не рахуючи дітей з ВІЛ/СНІД).
  • Туберкульоз є однією з провідних причин смерті людей з ВІЛ/СНІД: у 2015 році на туберкульоз припадало 35% випадків смерті серед ВІЛ-інфікованих людей.
  • За оцінками, в 2015 році у 480 тис. осіб в світі розвинувся туберкульоз із множинною лікарською стійкістю (МЛС-ТБ).
  • З 2000 року захворюваність на туберкульоз знижувалася в середньому на 1,5% на рік. Для досягнення контрольних показників на 2020 рік, передбачених Стратегією по ліквідації туберкульозу, ці темпи зниження необхідно прискорити до 4-5% на рік.
  • За оцінками, за період 2000 – 2015 рр. завдяки діагностиці та лікуванню туберкульозу було врятовано 49 мільйонів людських життів.
  • Одне із завдань в галузі охорони здоров'я в рамках нещодавно прийнятих Цілей в галузі сталого розвитку полягає в тому, щоб до 2030 року покінчити з епідемією туберкульозу.

Як захистити себе від туберкульозу

1. Регулярно проходити медичний огляд, а також робити флюрографію. Так ви зможете виявити зaхворювання ще на ранній стадії і тим ефективнішим буде лікувaння.
2. Дотримуйтесь особистої гігієни, адже туберкульоз передається не тільки повітряно-крапельним шляхом, а й через предмети побуту. Варто завжди мати при собі чисту носову хустинку чи серветки, не користуватись чужими особистими речами, столовими приборами.
3. Вірус туберкульозу може потрапити в наш організм з молоком чи м’ясом заражених тварин. Тому не варто купувати такі продукти з рук в неперевірених людей, а також варто дотримуватись правильної термічної обробки продуктів.
4. Регулярне прибирання в помешканні, провітрювання приміщення може захистити вас від багатьох захворювань, в тому й числі від туберкульозу.
5. Носіями цього захворюванням можуть бути і комахи, тому з такими як мухи та таргани потрібно особливо ретельно боротися.

Немає коментарів:

Дописати коментар